Uitleg over zorgen belanghebbenden voor het behoud van het DBC
Ons laatste artikel over de fusieplannen van het SKOV-bestuur heeft nogal wat onrust teweeggebracht: verontruste ouders, (oud)docenten, oud-rector, oud hoofd stafbureau, (oud-)bestuurders en inwoners hebben bij ons hun zorgen geuit. De artikelen vanuit het SKOV-bestuur en het Atlas-bestuur te Hoorn geven geen duidelijkheid, maar roepen vragen en twijfel op. We lezen vooral de wil om te fuseren en zelfs overdracht van het DBC zonder dat overtuigend nut en noodzaak wordt aangetoond.
We willen benadrukken dat wij goede argumenten willen horen waarom het nodig zou zijn om de eindverantwoordelijkheid van het onderwijs in Volendam aan Hoorn over te dragen. Tot dusver zijn we daar nog niet van overtuigd. Wij keren ons af van iedere zinspeling van de kant van het SKOV-bestuur dat wij niet het beste voor zouden hebben met de leerling omdat we niet achter deze fusie staan. Wij willen júist het beste voor onze (klein)kinderen. En wij denken dat dat beter is als de zeggenschap over de Volendamse scholen in Volendam blijft.
Waarom? Meerdere redenen:
Als Volendams bestuur houd je de eindverantwoordelijkheid en zeggenschap over het lesaanbod, identiteit, huisvesting en in het verleden opgebouwde hoge financiële reserves. In een samenwerkingsverband kun je in een ongewenste hoek worden gedrukt op schurende onderwerpen. De kracht van de korte lijnen tussen ouders, docenten en het bestuur wordt door een afstandsvergroting verzwakt.
Het is de vraag of het Hoornse bestuur net zo’n groot hart voor onze lokale (katholieke) samenleving, cultuur, normen en waarden heeft als het Volendammer bestuur vanaf 1964.
Een breder lesaanbod kan een verrijking voor de ontwikkeling van de leerling zijn
Daar is ook geen discussie over. Samenwerking tussen de Triade en het DBC is in de huidige vorm al langere tijd gaande. Merkwaardig is dat een samenwerking in het SKOV-artikel in de Nivo van 26 juni jl. als ‘lastig’ wordt bestempeld omdat je alles op papier moet zetten. Dit kan toch geen argument zijn om het DBC in zijn geheel over te dragen aan het Atlas College? En toch ook geen reden zijn om de volledige zeggenschap uit handen te geven aan een ander bestuur?
We hebben wel moeite met de plotselinge draai van de besturen van SKOV en Atlas (eerder ook PSG) van ‘samenwerking’ naar ‘fusie’ in de communicatie van SKOV-bestuur sinds het Integraal Huisvestingsplan (IHP), waarin het schoolgebouwenbeleid dat is aangenomen door de gemeente wordt uitgewerkt. Ook VD80 heeft ingestemd met dit plan, onder de – nadrukkelijke – voorwaarde dat het om een samenwerking zou gaan, dus géén fusie. Sterker nog: vóór de behandeling van het IHP in 2022 is er een gesprek gevoerd tussen de wethouders Tuijp en Schilder en het SKOV-bestuur met de vraag of het beoogde doel fuseren of samenwerking was. Het SKOV-bestuur heeft nadrukkelijk gezegd dat een fusie werd ontkend. Dit heeft de wethouder van onderwijs bij de behandeling van het IHP meermaals aangegeven.
In een verslag genaamd: ‘Verkenning bestuurlijke samenwerking Atlas, PSG en SKOV, samenvatting op hoofdlijnen bijeenkomst 25 juni 2021’ zien we tot onze verrassing hele andere ambities
Daarin worden negen ‘belangrijke constateringen in het gesprek waarover consensus (overeenstemming) bestaat’ genoemd. Het eerste punt is dat er tussen de schoolbesturen van De Purmerendse Scholengemeenschap, Atlas en DBC vertrouwen is om een bestuurlijke fusie te onderzoeken. Dat is tegenstrijdig aan de woorden die in 2022 uitgesproken zijn tegen de wethouders vóór het behandelen van het IHP.
Bij punt 3 van het document staat het volgende: ‘Op de strategische bestuurlijke agenda in dit onderzoek komt in ieder geval te staan dat op basis van inhoudelijke onderwijskundige argumenten onderzocht en gestreefd wordt naar het opnemen van PO (uitwerking: basisscholen Volendam) en VO (uitwerking: DBC) in een nieuw te vormen stichting waar huidige partijen (uitwerking: SKOV, PSG en Atlas) in op zullen gaan.’ Het plan om de basisscholen bestuurlijk op te laten gaan in een groter geheel is ook tegenstrijdig aan de eerder gedane SKOV-uitspraken in de Nivo waarin dit als ‘uit de lucht gegrepen’ en ‘niet én nooit aan de orde zijnde’ werd bestempeld.
Bij punt 8 van het document staat: ‘Het ontwikkelen van de ‘Vak-HAVO’ (lees invoering Technische HAVO) wordt gezien als een voertuig om de leiding en de docenten van Triade en Don Bosco inhoudelijk met elkaar te verbinden en aan elkaar te laten wennen om zo los te komen van oude ingeslepen wederzijdse beelden.’ Ook dit werd later in de tijd naar buiten gecommuniceerd als zijnde een samenwerking, terwijl duidelijk een fusie werd beoogd.
Wij hebben sinds kort pas kennisgenomen van het genoemd verslag.
We hebben wél het Integraal Huisvestingsplan (IHP) in 2022 ondertekend, met bijbehorende visies op het onderwijs
In het IHP staat als visie onder andere: ‘Het beleidsteam onderwijs van gemeente Edam-Volendam, twee scholen voor voortgezet onderwijs (DBC en Triade) en één MBO school (het Regio College) hebben in gezamenlijkheid een VO-visie opgesteld. Daarin is een samenwerking (!) beschreven om een breed opleidingsaanbod te bieden, waarin de scholen elkaar aanvullen en niet elkaars concurrent zijn.’ Hier staan wij achter en dit hebben we dan ook met de toezegging van de wethouder van onderwijs ondersteund.
Tevens staat in het aangehaalde IHP dat er een haalbaarheidsonderzoek gedaan wordt in welk type onderwijsgebouw twee VO-scholen onder één dak gehuisvest kunnen worden. Daarnaast wordt onderzocht wat nodig is om de beide scholen voor voortgezet onderwijs op hun bestaande plek te houden voor de komende tien jaar of langer. Op basis van dit onderzoek wordt een toekomstscenario uitgewerkt. Alle opties liggen nog op tafel.
We zijn niet overtuigd van het nut en de noodzaak van de overdracht van het DBC aan het Atlas College
Het beoogde plan van de schoolbesturen kan uiteindelijk grote gevolgen voor het onderwijs in Volendam en de regio krijgen. En omdat het belang van Volendamse gemeenschap groot is, én omdat er zoals ons bekend is, in de Volendamse samenleving veel verzet is tegen de overdacht lijkt ons dat de plannen beperkt moeten blijven tot een vorm van samenwerking tussen het DBC en de Triade. Indien gewenst kan De Triade mogelijk in het schoolgebouw van het DBC worden ondergebracht.
Wij wijzen erop dat de examenresultaten ook het afgelopen schooljaar ondanks de grote druk die op de docenten is gelegd vanwege het ingrijpende haalbaarheidsonderzoek uitstekend kunnen worden genoemd. En dit in de huidige vorm met twee scholen in hun eigen schoolgebouw en onder twee verschillende schoolbesturen.
Wij houden u op de hoogte!
Fractie Volendam|80