“Mooie sier maken” met het Boelenspark, onderzoekskosten: € 100.000,-
“Mooie sier maken” met het Boelenspark, onderzoekskosten: € 100.000,-
22 mei 2021 
4 min. leestijd

“Mooie sier maken” met het Boelenspark, onderzoekskosten: € 100.000,-

Afgelopen donderdag, stond het Boelenspark als onderwerp op de raadsagenda. De gemeenteraad werd gevraagd om een krediet van maar liefst  € 100.000,- gemeenschapsgeld voor een onderzoek naar de mogelijkheden voor een andere of betere indeling van het Boelenspark in Volendam (rondom de ijsbaan). Als je denkt aan het ophogen en ervoor zorgen dat het Boelenspark weer wat netter oogt, dan kunnen wij er ons iets bij voorstellen. Maar € 100.000,-  beschikbaar stellen die alleen wordt bestemd voor een (extern) onderzoek gaat ons een (park)brug te ver.  Er wordt alvast een ton uitgegeven terwijl de schep nog niet eens in de grond staat. Die schep wordt duur betaald! Zeker als je in het achterhoofd houdt dat het Europaplein het met minder moest doen om te onderzoeken wat er mogelijk was. Dit betrof toen een voorbereidingskrediet van €80.000 en was een project van veel grotere omvang (en impact) in vergelijking met het Boelenspark.

Mooie, maar dure sier maken: De schep wordt duur betaald!

Als het aan de VVD ligt wordt het Boelenspark het Vondelpark van Volendam, aldus een zeer enthousiast raadslid van deze partij die het aandurft het Boelenspark te vergelijken met het Vondelpark in Amsterdam. Het lijkt te mooi om waar te zijn, toch?! De vraag is in hoeverre onze inwoners en omwonenden van het park zich hier in kunnen vinden? De situatie van de Amsterdammers ligt toch iets anders, want  zij wonen veelal in appartementen en hebben nauwelijks of geen tuin.  Zij gaan naar het Vondelpark om lekker buiten te zijn, omdat dat om en nabij de eigen woning niet mogelijk is. Het Vondelpark heeft in dit licht een andere functie dan ons lokale Boelenspark. We kunnen ons daarom toch niet meten aan dit gigantische park?

Facebook Volendam|80

Op de oproep van Volendam|80 via Facebook met de vraag wat onze volgers ervan vinden, lezen wij dat de meest wenselijke variant is, het park zo te laten zoals het is. En de reactie met de meeste likes op Facebook onderschrijft ons standpunt over het Boelenspark (en andere ontmoetingsplaatsen): ‘de ruimte heeft al een invulling; het is een park! Er staan al bomen, er is gras, er is water, er staan bankjes en er zijn wandelpaden. Of moet er weer een gegrilde plofkippenkraam met terras komen? We hebben een dijk, twee havens, terrassen, cafés, restaurants, een historisch centrum, winkels, onbeperkt sportvelden, sportverenigingen en sportscholen, twee recreatiegebieden met zwembaden en speeltoestellen, een speeltuin, twee vakantieparken en een wekelijkse markt’.

Boelenspark volendam

Alternatieve parken

Naast het bovengenoemde zijn er ruim voldoende mogelijkheden en voorbeelden van mooie, recreatieve parken en plaatsen. Op de eerste plaats ontbreekt nog steeds het LANDSCHAPSPARK in de Broeckgouw, dat al in 2019 opgeleverd had moeten worden. Het Landschapspark beoogt wandel en/of wieler faciliteiten waar gesport, gecreëerd en naar hartenlust gespeeld kan worden. Daarnaast biedt de Lange Weeren bij uitstek dé uitgelezen kans om een fraaie woonwijk te combineren met een ruim natuurpark, mooie wandel- en hardlooproutes en sportmogelijkheden. De Lange Weeren kan nog altijd de mooiste woonwijk van Nederland worden. Binnenkort daarover meer in de eerstvolgende raadsvergadering van 20 mei a.s. waar wij de visie en ontwikkelingen zullen bespreken.

Financiële consequenties

Is het Boelenspark grondig aanpakken en vernieuwen één van de noodzakelijke projecten die ÉCHT gedaan moeten worden?! In het najaar van 2021 komt er een vervolg voorstel naar de raad en zal opnieuw budget beschikbaar moeten worden gesteld. Vers in ons geheugen ligt het feit dat de gemeenteraad de afgelopen 2 jaar extra bijeen is geroepen, omdat er teveel geld is uitgegeven en dus linksom of rechtsom er bezuinigd moet worden. Ons is verteld dat de broekriem aangetrokken wordt en de Raad moet gaan kiezen, of het één of het ander. Kennelijk deert het dit college en de huidige coalitiepartijen (Lijst Kras, CDA, Zeevangs Belang en VVD) totaal niet en geven ze geld uit als water.

Vorig jaar 25 juni gaf wethouder Runderkamp notabene nog aan dat er géén geld beschikbaar was voor een aanpassing van het Boelenspark binnen het budget van het Groenbeleidsplan. Het is dan ook onbegrijpelijk dat er zo makkelijk € 100.000,- wordt uitgegeven voor een onderzoek naar het park. Met het college is tijdens de bezuinigingsvergadering afgesproken dat als dergelijke investeringen gedaan worden, er ergens anders voor hetzelfde bedrag bespaard moet worden. Wethouder Runderkamp liet ons afgelopen donderdag opmerkelijk genoeg weten dat er elders NIET bezuinigd wordt! Er is kennelijk hier dus ook nog eens geen enkele sprake van consistent beleid voeren, maar dat terzijde. Zeevangs Belang deed er nog een schepje bovenop en stelde zelfs voor het bedrag van €75.000,- dat al eerder gereserveerd is voor de renovatie van de ijsbaan, te willen gebruiken voor dit onderzoek! Volendam|80 vindt dat dit bedrag bestemd moet blijven voor de renovatie van de ijsbaan ook al zien we koning winter niet meer zo vaak.

Geldverspilling door college edam-volendam

Wat vindt Volendam|80?

De schep in het Boelenspark wordt naar onze mening duur betaald! Volendam|80 stemt tegen het extern onderzoek naar het Boelenspark à €100.000 en vindt bovendien dat het college en coalitie bijzonder laconiek omgaan met gemeenschapsgeld. Wij zijn op voorhand niet tegen een doelmatige upgrade van het Boelenspark, maar er ligt al een prachtig natuurpark in de Broeckgouw en als het college woord houdt, volgt binnenkort de afronding van het toegezegde LANDSCHAPSPARK. Tel daarbij de talloze mogelijkheden op, die er straks zijn in de Lange Weeren. Wij hebben de beelden al gezien en het ziet er schitterend uit. Het lijkt er jammer genoeg sterk op dat het college en coalitie dit niet willen zien en nu slechts goeie sier willen maken met het Boelenspark voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 a.s..

Wij houden u op de hoogte!

Heeft u nog vragen of suggesties? Mail het ons: info@volendam80.nl en volg ons via Facebook
Fractie Volendam|80

Reactie plaatsen