Broeckgouw weer uitgesteld; woningnood dreigt
Broeckgouw weer uitgesteld; woningnood dreigt
18 februari 2018 
3 min. leestijd

Broeckgouw weer uitgesteld; woningnood dreigt

Op 14 december 2017 heeft de gemeenteraad de ‘Duurzaamheidsagenda Edam-Volendam 2018-2022 Verantwoord Vooruit’ vastgesteld. Een maand later koppen de kranten “Uitstel Broeckgouw Volendam”. Volendam|80 is op z’n minst ‘not amused’ over de zoveelste vertraging onder wethouder Koning (Loek Kras).

Duurzaamheidsagenda reden van uitstel?

Volgens een persbericht van de gemeente Edam-Volendam is het allemaal de ‘schuld’ van de gemeenteraad. Doordat de gemeenteraad op 14 december 2017 een duurzaamheidsagenda heeft vastgesteld loopt de bouw in de Broeckgouw wederom vertraging op. De zogenaamde reden is dat de laatste 200 woningen ‘gasloos’ gebouwd gaan

worden. Even los van de vraag of dat strikt noodzakelijk is op dit moment, is het vooral de vraag waarom een dergelijke simpele aanpassing moet leiden tot vertraging. Het kan toch niet zo zijn dat wethouders Koning (Loek Kras – woningbouw) en Runderkamp (VVD – duurzaamheid) pas na 14 december 2017 zijn gaan nadenken over gasloze woningen in de Broeckgouw? Zij hebben daar toch in de afgelopen 2 jaar alle tijd voor gehad? Sterker nog, voor hun aantreden stond het al op de agenda en werden al projecten gasloos gerealiseerd. Waarom dan nu die vertraging? Volendam|80 vraagt om opheldering hierover en om de starters die al maandenlang wachten op de bouwmarkt nu echt heel snel te informeren. In de raadsvergadering is door de wethouders overigens met geen woord gerept over deze mega tegenvaller. Als Volendam|80 had geweten dat het gasloos bouwen (wat overigens in het gebouw van de VOMAR jaren geleden al gerealiseerd is, alsmede in de Blokwhere) tot zoveel vertraging zou gaan leiden, dan had Volendam|80 meteen aan de bel getrokken.

Vertraging funest voor bouwprijzen

Deze vertraging leidt ongetwijfeld tot verdere prijsopdrijving. De bouwwereld staat op zijn kop, bouwmaterialen zijn moeilijk verkrijgbaar, vaak moet men maanden wachten op heipalen etc. Door het zelf ontwikkelen van de Broeckgouw is het altijd gelukt om de bouwprijzen laag te houden. Volendam|80 houdt z’n hart vast voor de prijzen in fase 9 en 10 van de Broeckgouw. Los van de ontwerpen die er veel minder mooi uit lijken te gaan zien dan die van de eerdere gerealiseerde fases, vrezen wij ook dat de bouwprijzen straks de pan uit gaan rijzen. Nu de vraag naar nieuwe woningen zo hoog is, hadden wij juist een versnelling van de Broeckgouw verwacht waardoor de grondprijzen verlaagd hadden kunnen worden. Wethouder Koning laat het echter volledig afweten en laat, naast de senioren, ook de jongeren in de kou staan. En dat terwijl het steeds moeilijker wordt om een hypotheek te krijgen, met name omdat het Rijk in het nieuwe regeerakkoord heeft bepaald dat tijdelijke contracten pas na 3 jaar omgezet worden in een vast contract (in plaats van na 2 jaar), het ontslagrecht wordt versoepeld en de proeftijd wordt verlengd naar 3 maanden.

Nog slechts 70 woningen te koop in Volendam

In Volendam staan momenteel nog maar zo’n 70 woningen te koop (2 jaar geleden waren dat er nog ca. 280), waarvan slechts circa 20 onder de € 250.000. Taferelen van vóór de realisatie van de Broeckgouw doemen weer op. Jonge stelletjes die € 350.000 moeten neertellen voor een rijtjeswoning. Gelukkig staat de rente nog laag, maar wat als de rente weer gaat stijgen? Op een bevolking van ruim 22.000 inwoners is 70 woningen echt veel te weinig. De prijzen stijgen, de vraag neemt toe, de bevolking blijft maar groeien en uiteindelijk belanden we weer in een periode waarin jongelui de deur niet meer uit kunnen. Een zeer onwenselijke situatie die we juist vanaf 2009 achter ons hadden gelaten.

Al twee jaar lang geen enkel signaal van gebiedsontwikkelingen

Wethouder Koning heeft in de afgelopen twee jaar weten te teren op plannen die al klaar lagen. Hij is zelf met geen enkel nieuw plan gekomen. Dit viel in het begin niet op. Het eerste jaar kon hij zich verschuilen achter “ik moet me inwerken in alle dossiers”. Het tweede jaar kon hij nog wat eerste palen slaan van plannen die er al lagen (woningen Broeckgouw en Keetzijde). Maar nu zal hij zelf eens aan de slag moeten. Dat hij zich nu verschuilt achter de gemeenteraad door ‘de schuld’ van de vertraging van de Broeckgouw daar neer te leggen vanwege wat duurzaamheidsmaatregelen, is echt ernstig en onacceptabel. Volendam|80 gaat er dan ook vanuit dat de wethouder zorgt dat de bouwmarkt voor fase 9 en 10 uiterlijk in april 2018 gaat plaatsvinden. Voorts verwachten wij een plan met betaalbare en mooie woningen die passen bij de hoge kwaliteit van de Broeckgouw. De gemeenteraad heeft vanaf het begin van de Broeckgouw in 2009 bepaald dat 50% van de woningen onder een prijs van € 250.000 moeten worden aangeboden. Wij gaan er dan ook vanuit dat dit ook in de eerstvolgende verkoopronde het geval zal zijn en niet dat de vertraging in de bouw en de aanpassingen vanwege het gasloos bouwen tot prijsstijgingen hebben geleid. De wethouder zal hier hoe dan ook openheid van zaken over moeten gaan geven om het vertrouwen van de bevolking in de Broeckgouw te behouden.

Wij roepen wethouder Koning (Loek Kras) dan ook op om alle verdere vertragingen in de Broeckgouw te voorkomen en zo spoedig mogelijk met een betaalbare mooie planfase op de proppen te komen. Dit kan zo niet langer.

Fractie Volendam|80

Reactie plaatsen