Weet u het nog?
Albert Koning werd door Lijst Kras al vóór de verkiezingen van november 2015 min of meer gepresenteerd als de nieuwe wethouder Ruimtelijke Ontwikkelingen en grondexploitaties. Hij werd gelanceerd als een zeer ervaren aannemer “in ruste”. Hij leek alles onder de knie te hebben omtrent gebiedsontwikkelingen, relevante wetgeving, volkshuisvesting, bedrijventerreinontwikkelingen, de voorwaarden om een bruisend dorpshart te creëren en vooral ook omtrent grondprijzen.
“Waanzinnig hoge grondprijzen”
Albert Koning werd geïnterviewd en gaf aan dat hij op de vraag van Lijst Kras of hij wethouder wilde worden, had geantwoord:
“Ik heb daarop aangegeven dat Lijst Kras er dan wel rekening mee zou moeten houden dat ik zeer kritisch was en ben over de in mijn ogen waanzinnig hoge grondprijzen voor woningbouw in de Broeckgouw.”
Wethouder Koning suggereerde dat de grondprijzen wel omlaag zouden kunnen en dat hij daarvoor zou gaan zorgen als hij wethouder werd. De meest wilde verhalen doemden op. De grondprijzen zouden gaan halveren, de parkeerkoffers waren verleden tijd, betalen voor een eigen parkeerplaats hoefde in het vervolg niet meer, de tuinen zouden groter worden voor hetzelfde geld en ga zo maar door.
Starters op het verkeerde been gezet
De starters moet het als muziek in de oren geklonken hebben. Natuurlijk wilden zij lagere grondprijzen, natuurlijk wilden zij grotere tuinen en niet meer betalen voor een eigen parkeerplek. Men ging er vol voor met de verkiezingen in november 2015. Nu, 2,5 jaar later, komen de starters echter bedrogen uit. Wat blijkt namelijk; de grondprijzen zijn niet gedaald. Sterker nog, de grondprijzen zijn gestegen en de tuinen worden kleiner. Hoewel de gemeenteraad de definitieve prijzen nog altijd niet te horen heeft gekregen, gaan er geruchten dat de woningen in fase 9 en 10 van de Broeckgouw tienduizenden euro’s duurder gaan worden dan vergelijkbare woningen in eerdere fases. Het schijnt dat tussenwoningen die in eerdere fases rond de € 170.000 straks ruim € 200.000 gaan kosten, of zelfs nog meer. En dat nog zonder de ingrepen die nodig schijnen te zijn voor het gasloos bouwen.
Bestaande markt droogt op, prijzen lopen op
Door deze geruchten en het aanhoudende uitstel van de bouwmarkt kiezen steeds meer starters voor het aankopen van een bestaande woning. Op zich is dat niet erg, behalve dat de exorbitante prijsstijgingen een risico voor de afzet van de Broeckgouw kunnen gaan
zorgen. Bovendien zullen de prijzen van de bestaande woningen nog verder gaan stijgen doordat het aanbod langzamerhand “opdroogt”.
Snel duidelijkheid is een vereiste
Wat Volendam|80 betreft moet er nu heel snel duidelijkheid komen over de woningen en de bijbehorende prijzen die gevraagd gaan worden in fase 9 en 10. Zelfs de gemeenteraad heeft de definitieve ontwerpen met bijbehorende prijzen nog niet gezien. Volendam|80 wordt dagelijks benaderd door verontruste potentiële kopers. Men maakt zich grote zorgen. Het lijkt erop dat de bouwmarkt pas tegen de zomer wordt georganiseerd. Als het werkelijk zolang duurt voordat er duidelijkheid komt over de grond- en bouwprijzen is het haast ondoenlijk om midden in de zomerperiode een hypotheek te regelen. Volendam|80 wil dat de gemeenteraad z.s.m. wordt geïnformeerd over of de ontwerpen nog zijn aangepast, over het wel of niet gasloos bouwen, over de grond- en bouwprijzen en over welke aannemer de woningen gaat realiseren. Wij hopen dan dat de zorgen van de vele potentiële kopers weggenomen kunnen worden.