Oorverdovende stilte over De Broeckgouw
Oorverdovende stilte over De Broeckgouw
15 mei 2018 
2 min. leestijd

Oorverdovende stilte over De Broeckgouw

Wat is er toch aan de hand met de woningbouw in de Broeckgouw? Met nog slechts 60 woningen te koop in Volendam (waarvan 17 tot €250.000 en 24 boven de €350.000) kunnen we spreken van woningnood. Het is nog nauwelijks mogelijk om een betaalbare en goed onderhouden woning te bemachtigen.

Informatiemarkt juli 2017

Vorig jaar schreef de gemeente vol trots dat er 500 geïnteresseerden waren geweest op de informatiemarkt voor fase 9 en 10 van de Broeckgouw. Waarom moet het dan ruim een jaar duren voordat de woningen te koop zijn? De ontwerpen van de woningen waren toen al klaar. Eind 2017 is de aanbestedingsprocedure doorlopen. Inmiddels is de aannemer bekend. Waar blijft wethouder Koning (Lijst Kras) met de bouwmarkt?

Aannemer uit Enschede

Volendam|80 was en is altijd groot voorstander van actieve grondpolitiek, het zelf ontwikkelen van woningen en GPO kavels en het aanbesteden van de bouw. Daaruit is namelijk tot het aantreden van wethouder Koning altijd de beste deal uit voortgekomen. Betaalbare woningen, woningen die op aangeven van de kopers zelf werden ontworpen, gebouwd door onze eigen bouwbedrijven omdat zij de beste inschrijvingen konden doen. Tol van Aart en Van den Hogen bouwden de Gouwwijk, Tol van Aart bouwde PX, KBK en HSB bouwden de koopwoningen, de VOMAR met koopappartementen in de Broeckgouw, KBK bouwde het St. Nicolaashof etc.

Grote vreugde bij het college met aannemer Koopmans Bouwgroep uit Enschede die fase 9 en 10 in de Broeckgouw gaat bouwen

De laatste uitgifte aan de Keetzijde en in fase 8 zijn onder wethouder Koning gebouwd door Lokhorst/Koning uit Beverwijk en de nieuwe fase wordt gebouwd door Koopmans Bouwgroep uit Enschede. Op vragen van Volendam|80 of er ook aannemers uit Volendam hadden meegedaan aan de aanbesteding werd een simpel ‘ja’ geantwoord. Omdat de stukken geheim zijn, zullen wij nooit weten waarom er dit keer geen aannemer uit Volendam uitgekomen is. Gelet op de huidige voortgang van het project, houden wij wel ons hart vast.

Website Broeckgouw al maanden geen nieuws…

Het laatste bericht dat prijkt op de website van de Broeckgouw dateert van 26 januari 2018. Daarin staat: “De verkooppresentaties voor woningen en kavels in fase 9&10 van de Broeckgouw zijn enige tijd uitgesteld, vanwege onderzoek naar het realiseren van de gemeentelijke duurzaamheidsambitie voor nieuwbouwprojecten.”

Inmiddels zijn we 3,5 maand verder. In een facebook berichtje mochten de woningzoekenden lezen dat de bouwmarkt waarschijnlijk nog net voor de bouwvak plaats zal vinden. Dit betekent dat de verkoop pas na de zomervakantie zal plaatsvinden. En dat terwijl er vorig jaar al 500 geïnteresseerden stonden te trappelen. Wij zijn het ‘achterover leunen’ meer dan zat. Wij roepen de wethouder nogmaals op om nu echt eens aan de slag te gaan. De vorige uitgifte lag al klaar voor hem, daar heeft hij behalve de eerste paal slaan, helemaal niets voor hoeven doen (met uitzondering van de aanbesteding aan Lokhorst).

Wethouder Koning (Lijst Kras) met directeur Van Meegdenburg van Lokhorst Bouw uit Beverwijk (fase 7 en 8 Broeckgouw)

Fase 9 en 10 is tot nu toe het enige van het Broeckgouwproject waar de wethouder aan heeft moeten werken en het duurt ontzettend lang. Veel te lang. Wat wil Volendam|80 ? Wij willen duidelijkheid voor de honderden woningzoekenden in onze gemeente.

Wethouder, laat onze kopers niet de dupe worden!

Heeft u vragen of suggesties? Mail het ons: info@volendam80.nl

Fractie Volendam|80

Reactie plaatsen