Broeckgouw woningen fase 9 & 10 duur betaald onder leiding van Lijst Kras!
Broeckgouw woningen fase 9 & 10 duur betaald onder leiding van Lijst Kras!
25 juli 2018 
3 min. leestijd

Broeckgouw woningen fase 9 & 10 duur betaald onder leiding van Lijst Kras!

Het is alweer meer dan een jaar (begin juli 2017) geleden toen de informatiemarkt in de PX werd georganiseerd voor fase 9 & 10 van nieuwbouwwijk de Broeckgouw in Volendam. Maar liefst 500 geïnteresseerden kwamen langs voor informatie en richtprijzen van de nog te bouwen woningen. Het verzoek van Volendam80 om het ontwerp van ‘de gele barakken’ aan te passen is helaas niet ingewilligd, omdat er geen bezwaren zijn gemaakt door potentiële kopers. Inmiddels zijn we ruim 1 jaar verder en is er bar weinig gebeurd, behalve dat ondertussen de lokale huizenprijzen de pan uitrijzen.

Terugblik Broeckgouwwijk

De nieuwbouwwijk Broeckgouw die onlosmakelijk verbonden is aan de naam van voormalig wethouder Kes (Volendam|80) nadert een afronding.  Wethouder Albert Koning (Lijst Kras) moest voor fase 9 & 10 van de Broeckgouw voor het eerst zelf aan de slag, immers alle voorgaande fases lagen al klaar of waren reeds afgerond door zijn voorgangster. Het wordt onderhand tijd dat de laatste 132 woningen vorm gaan krijgen, want telkens weer is om verschillende redenen de bouwmarkt en verkoop uitgesteld. De grootste vertraging is veroorzaakt door dit college zelf (Lijst Kras, Zeevangs Belang, CDA en VVD) en niet zoals zij beweren door het besluit van het vastgestelde duurzaamheidsbeleid door de gemeenteraad in december jl.

Gasloos bouwen

In april 2018 heeft het college de samenwerkingsovereenkomst met TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep uit Enschede ondertekend voor de bouw van de laatste 132 woningen in de Broeckgouw. Onze lokale bouwondernemers doen helaas niet mee aan deze fase. Dat betreuren wij. In eerste instantie heeft het college de woningen mét gas aanbesteed en behoorde een woning zonder gas tot de extra opties. Pas later toen het  bouwbedrijf uit Enschede al was geselecteerd, heeft het college besloten dat gasloos bouwen de standaard moest worden. Dit kostte extra tijd en leverde de nodige vertraging op. De onderhandelingen met Koopmans Bouwgroep uit Enschede werden afgelopen juni 2018 opnieuw gevoerd. Het gasloos bouwen is iets van deze tijd ook al heeft iedereen er een andere mening over, het is in ieder geval een start om bewuster om te gaan met energie. Volendam|80 is voorstander van praktische duurzaamheid, maar vraagt zich af of het in dit specifieke geval ook anders had gekund. Immers de aanbesteding van fase 9&10 vond plaats ver vóór 1 juli 2018, de datum dat het gasloos bouwen een wettelijke verplichting is geworden. Want is het gasloos bouwen al een bewezen techniek? Is een woning zonder gasaansluiting méér waard dan mét gas? Ook een bestaande woning kan van de gasaansluiting af en misschien is dit goedkoper dan gasloze nieuwbouw woning. Het zijn enkele vragen waarop wij het antwoord niet weten en ook het college niet.

Exorbitante huizenprijzen laatste fase Broeckgouw

Volendam|80 is steil achterover geslagen van de bouwprijzen voor fase 9 & 10 na 2,5 jaar bestuur onder leiding van Lijst Kras. Het idee ‘voor ieder wat wils’, van goedkope koop tot middelduur of dure koop is geen sprake meer van. Een hoekwoning van 6 meter breed voor €447.000 en slechts 5 tussenwoningen van 5.70 meter voor €280.000 (zonder aan- of uitbouw) zijn niet meer op te brengen voor starters. Andere mogelijkheden zijn nog duurder… Na jarenlange beloften over verlaging (!) van de prijzen komt Kras met een exorbitante verhoging van de bouwprijzen.  Waar de prijs van een huis in vergelijking met een huidige ‘goedkope’ woning qua m² woonoppervlak in de vorige fase, 4 jaar geleden € 170.000,- kostte, spreken we nu over een prijsstijging van €110.000!

Wanneer je rekent met een inflatiepercentage van 3%, je telt hier € 25.000,- extra bij voor het gasloos bouwen, dan blijf je ruim onder de €220.000. Concreet betekenen de huidige prijzen dat je als starter een jaar inkomen nodigt hebt van € 60.000,- om de goedkoopste woning te kunnen kopen. Voor een jonge stellen is een gezamenlijk inkomen van deze grootte al een opgave, laat staan voor een alleenstaande starter. En het ziet er niet naar uit dat het de komende jaren veel beter zal worden. Daar waar de voormalige RO wethouder alle woningbouwprojecten in eigen beheer hield en de prijzen op die manier beheersbaar bleven, verkiest het huidige college (Lijst Kras, Zeevangs Belang, CDA en VVD) voor een passieve regierol, waarbij de projectontwikkelaar de prijs bepaalt en de gemeente toekijkt.

Loze verkiezingsbelofte Lijst Kras

Lijst Kras gaf tijdens de verkiezingen van 2015 aan dat zij ernaar streeft meer starterswoningen onder € 200.000,- te bouwen, maar vooralsnog wordt er weinig gebouwd en al

helemaal niet onder de € 200.000,-. In alle kranten lezen we dat de woningmarkt enorm onder druk staat. Ook in Edam-Volendam is dat niet anders, want er zijn nauwelijks betaalbare bestaande woningen in de verkoop. Ook andere projecten lopen inmiddels vertraging op. Natuurlijk schrijft Lijst Kras dat zij goed bezig is in deze krant richting onze inwoners (met projecten die in feite al klaar lagen). Zij vergeet gemakshalve dat zij nu wederom een loze verkiezingsbeloften heeft gedaan richting onze inwoners. Als wij notabene tijdens de raadsvergadering wethouder Koning (Lijst Kras) om een opheldering vragen van flink opgelopen huizenprijzen dan krijg je een heel ander antwoord dan het college eerder naar buiten heeft gebracht. Dit is in beslotenheid besproken, dus mogen wij daar niet over schrijven. De gemeente hoort de bezwaren aan, maar gaat ondertussen gewoon door zonder echt te luisteren naar de bevolking.

Wat vindt Volendam|80?

Volendam|80 wil dat er meer woningen in het lagere segment worden aangeboden aan starters. Wij vinden het ongekend en een leugen naar onze inwoners dat de bouwprijzen onder leiding van Lijst Kras torenhoog zijn geworden. Onze jongeren zijn de dupe en worden min of meer gedwongen langer bij de ouders te blijven wonen, omdat er niets koop is voor een redelijke prijs of de hypotheek niet rond krijgen. Wellicht biedt een ‘kraslot’ nog uitkomst.
Heeft u nog vragen of suggesties? Mail het ons: info@volendam80.nl
Wij houden u op de hoogte!

Fractie Volendam|80

Reactie plaatsen