Fileleed nog nooit zo groot
Fileleed nog nooit zo groot
05 december 2019 
2 min. leestijd

Fileleed nog nooit zo groot

Verkiezingen in november 2015

Kunt u het zich nog herinneren? Ruim drie jaar geleden alweer, in november 2015, vonden de tussentijdse verkiezingen plaats vanwege de fusie tussen de gemeente Edam-Volendam en de gemeente Zeevang. De bevolking mocht volksvertegenwoordigers gaan kiezen voor een periode van maar liefst ruim 6 jaar (januari 2016-maart 2022). Door een nipte overwinning van Lijst Kras op VD’80, mocht Loek Kras een coalitie formeren samen met CDA, VVD en Zeevangs Belang. Lijst Kras beloofde betaalbare woningen, lage grondprijzen, een leefbaar centrum met parkeergelegenheid nabij de winkels in de Oude Kom en een wethouder RO met veel verstand van goedkoop bouwen. Iedereen blij.

Verkiezingsbeloften VVD

De VVD beloofde nog veel meer. De VVD ging langs de deuren. De VVD beloofde echt heel veel op hun verschillende flyers (die wij toevallig hebben bewaard). Daar komen wij later nog op terug. Een hele belangrijke belofte van de VVD was echter: “Regionale aanpak van knelpunten N247 en files”.

Wat is er bereikt na 3 jaar wethouder Runderkamp (VVD)?

Inmiddels is wethouder Runderkamp (VVD) alweer 3 jaar ‘bezig’ met zijn keiharde regionale aanpak van de files. Onze bevolking merkt daar echter helaas nog niks van. De files zijn gigantisch toegenomen. Besluitvorming over de mogelijke aanpassingen bij Broek in Waterland is wederom uitgesteld en ondertussen hebben we nog niet een keer iets gehoord over felle discussies met de Provincie Noord-Holland en wordt er maar wat aangemodderd. De automobilisten, die vaak afhankelijk zijn van hun eigen vervoersmiddel (viswagens, bouwbussen, meubeltransport en overige mensen die niet per OV naar hun werk kunnen) worden volledig aan hun lot overgelaten. Geen enkel signaal vanuit onze gemeente richting de Provincie Noord-Holland dat het zo echt niet langer kan, is ons ter ore gekomen.

Wees creatief en bedenk oplossingen

De urgentie lijkt plotseling niet meer zo groot als ten tijde van de verkiezingen in 2015. 26 november sprak de wethouder van de gemeente Waterland in bij de commissiebehandeling bij de Provincie Noord-Holland. Wij hadden graag gezien dat onze wethouder hetzelfde had gedaan en aan te dringen op spoedige besluitvorming omtrent de verdubbeling van de N247. Nu is het nagenoeg dagelijks zo dat er bij file op de A7 grote hordes met auto’s vanuit de richting Hoorn via de N247 rijden. Vanaf Edam is er dan al sprake van langzaam rijdend en stilstaand verkeer. Het kan niet zo zijn dat wij met ons enkelbaans weggetje ook nog eens elke keer de dupe zijn van het disfunctioneren van de A7.

Kom in opstand!

Onze bevolking kan er niet meer tegen wethouder Runderkamp! Maak er een issue van. De Provincie Noord-Holland wil dat we woningen bouwen, dat we toeristen ontvangen, dat de economie groeit en dat iedereen zelfredzaam wordt. Bovendien is ons bedrijventerrein in Edam ons door de neus geboord door wethouder Koning (Lijst Kras) waardoor werkgelegenheid in de nabijheid ook van de baan is. Dus laat de Provincie er dan ook voor zorgen dat we bereikbaar worden, laat ze fors investeren in een verdubbeling van de weg. De VVD heeft toch goede contacten met de Provincie (gedeputeerde Post, VVD). De ene helft ligt er al (de busbaan), met een kleine verbreding kan de weg verdubbeld worden. Niet iedereen kan met het openbaar vervoer. Denk aan de automobilist. Dit veroorzaakt bij de gemeenschap ontzettend veel irritatie, het kost te veel tijd en dus ook geld. Wij horen graag hoe het was op 26 november en wat u heeft weten te bereiken.

Heeft u vragen? Mail het ons: info@volendam80.nl

Fractie Volendam|80

Reactie plaatsen