PX geschikte locatie als tijdelijke raadszaal
PX geschikte locatie als tijdelijke raadszaal
04 juni 2020 
2 min. leestijd

PX geschikte locatie als tijdelijke raadszaal

Afgelopen donderdag tijdens gemeenteraadsvergadering mochten alle politieke partijen hun mening geven over de tijdelijke huisvesting van de gemeenteraad. Dit leidde tot discussie en deed het nodige stof opwaaien.

Wat is de situatie?
Er is een mogelijkheid om het pand aan de Schepenmakersdijk te Edam (huidige locatie waar de gemeenteraadsvergaderingen worden gehouden) weer voor 5 jaar te huren tegen een veel hogere huurprijs (van € 55.000 naar maar liefst € 88.000 op jaarbasis) of op zoek te gaan naar een tijdelijk alternatief. De berekening hebben wij vorige week al in de Nivo beschreven en komt erop neer dat we € 470.000,- in 5 jaar tijd kunnen bezuinigen als we voor het alternatief PX kiezen. Na 10 jaar loopt dit bedrag zelfs op tot meer dan € 1 miljoen!  Er dient eenmalig € 350.000 te worden geïnvesteerd in PX  (we gaan ervanuit dat deze schatting van de wethouder klopt) voor het geschikt maken van deze locatie ten behoeve van de raadsvergaderingen, maar VD80 heeft berekend dat we dit na 2,2 jaar terugverdiend hebben.

PX
De PX, gelegen aan het duurste plein van de gemeente Edam-Volendam (Europaplein), dateert van 2011 en is daarmee een nieuw, modern gebouw en een uitermate geschikte locatie om daar tijdelijk de raadsvergaderingen te houden. Niet alle locaties zijn geschikt om als raadszaal te fungeren, want de zaal moet omgebouwd kunnen worden tot raadszaal met camera’s en televisieschermen zodat geïnteresseerde inwoners thuis de raadsvergadering live kunnen volgen. Voordeel van de PX is dat deze locatie misschien leidt tot meer toehoorders en  interesse in de politiek omdat deze locatie toegankelijker en beter bereikbaar is voor de inwoners van onze gemeente. Er zijn voldoende parkeerplaatsen en er is een bushalte in de buurt. Het afschilderen van de PX als hooischuur en ‘raad onwaardig’ zoals Groen Links en de PVDA het benoemen is zeker niet terecht. Raadsleden zijn ook gewoon burgers die de inwoners van onze gemeente vertegenwoordigen, niet meer en niet minder. De raadsleden hoeven toch niet in een 5 sterrenhotel te vergaderen?

Moeilijke beslissing?
Er zijn veel belangrijke besluiten genomen in de raadszaal aan de Schepenmakersdijk (ook een stukje nostalgie) en daarom snapt Volendam|80 ook dat er emoties naar boven komen op het moment dat het er naar uitziet dat er een verhuizing van de raadszaal zal plaatsvinden. Als we kijken naar de financiën vindt Volendam|80 dat het verschil in kosten dusdanig groot is en dat het rationeel is om te kiezen voor het tijdelijke alternatief PX. En zeker in deze economisch moeilijke en onzekere tijden is het raadzaam voorzichtig om te gaan met geld! Wie weet wat er financieel allemaal nog op ons afkomt de komende tijd als gevolg van de coronacrisis.

Opties voor permanente locatie?
Er wordt gekeken naar een geschikte blijvende locatie. De wethouder Ruimtelijke Ordening liet zich afgelopen donderdag ontvallen dat er nog slechts één locatie is overgebleven waar  de definitieve huisvesting van ambtenaren plaats zou kunnen vinden en dat is het Tase terrein (waar supermarkt Dirk van den Broek momenteel tijdelijk is gehuisvest).  Of nieuwe definitieve huisvesting noodzakelijk is, is nog maar de vraag. De huidige periode leert ons dat thuiswerken en online vergaderen goede alternatieven zijn.

Een combinatie van de Rabobank en het recent aangekochte politiebureau aan de Deimpt  bieden nog altijd een kans waar Volendam|80 het college eerder op gewezen heeft als definitieve huisvesting voor ambtenaren én een raadszaal. Bijkomend voordeel is dat op deze manier het Tase terrein beschikbaar blijft om appartementen voor senioren te bouwen, zodat de druk op de woningmarkt wordt verminderd en er meer doorstroming op gang komt op de lokale huizenmarkt. Daarmee vang je twee vliegen in één klap!
Heeft u nog vragen of suggesties? Mail het ons: info@volendam80.nl
Wij houden u op de hoogte!

Fractie Volendam|80

Reactie plaatsen