Twee keer per maand vergaderen voor 1 miljoen euro?
Twee keer per maand vergaderen voor 1 miljoen euro?
27 mei 2020 
1 min. leestijd

Twee keer per maand vergaderen voor 1 miljoen euro?

Volgend jaar loopt het huurcontract af van het vergadercentrum aan de Schepenmakersdijk (VCE). Een prachtige locatie in Edam waar de gemeenteraad al jaren vergadert. Nu een nieuwe huurtermijn voor de deur staat, zijn ook de nieuwe kosten bekend geworden. Bijna 1 miljoen euro voor vijf jaar lang twee keer per maand vergaderen. Het alternatief is de helft goedkoper, toch is er discussie.

Er is een besparing mogelijk van bijna 5 ton
De gemeenteraad vergadert twee keer per maand in het pand aan de Schepenmakersdijk. Het huurcontract zal medio 2021 aflopen. De kosten voor de aankomende vijf jaar zijn geraamd op 980.000 euro, omdat de gemeente mee moet betalen aan noodzakelijk groot onderhoud van het monumentale gebouw. Het College is op zoek gegaan naar een (mogelijk tijdelijk) alternatief en is uitgekomen bij de PX, waar de kosten 510.000 euro zijn.

Een simpele rekensommetje laat zien dat twee keer per maand vergaderen in de PX een besparing oplevert van 470.000 euro in 5 jaar tijd.

En toch is er discussie…
Binnen de gemeenteraad is er veel discussie over dit onderwerp. De punten van discussie zijn:

  • De raadszaal in Edam is volledig ingericht en voldoet na de grote investering aan alle eisen.
  • De PX moet bij themabijeenkomsten en raadsvergaderingen (maximaal 22x per jaar) worden omgetoverd tot een ‘raadszaal’ en dat kost extra tijd en inspanning. In het budget is dit al meegenomen! 
  • De raadszaal in Edam heeft een representatieve functie als ‘huis van de democratie’.
  • PX gebouw zou raadsvergadering ‘onwaardig’ zijn.

Volendam|80 is zich ervan bewust dat er afstand wordt gedaan van een historische locatie, maar 470.000 euro éxtra gemeenschapsgeld voor representatieve raadsvergaderingen, terwijl er een volwaardig alternatief voorhanden is, vinden wij te gortig! 

Reactie plaatsen