Wethouder Koning (Loek Kras) laat senioren in de kou staan!
Wethouder Koning (Loek Kras) laat senioren in de kou staan!
07 februari 2018 
2 min. leestijd

Wethouder Koning (Loek Kras) laat senioren in de kou staan!

Ons is een mail ter hand van 9 december 2017 gesteld door diverse senioren die zich grote zorgen maken. Het betreft een brief van de seniorenraad die naar honderden senioren is gestuurd die nadenken over hun woonsituatie. Volendam|80 is verbijsterd over de wijze waarop wethouder Koning omgaat met de inbreng van de seniorenraad.

2006-2015 grote toename huurwoningen gerealiseerd en ontwikkeld

In de periode 2006-2015 zijn de volgende projecten voor sociale huurwoningen gebouwd en/of ontwikkeld:

  1. 20 appartementen Saturnusstraat;
  2. 17 appartementen Siriusplein;
  3. 42 appartementen Wester Ven;
  4. 84 appartementen Julianaweg/Kielstraat;
  5. 41 zorgappartementen en 60 verpleegplaatsen Sint Nicolaashof;
  6. 24 woningen Keetzijde;
  7. 20 woningen Broeckgouw;
  8. 24 appartementen Broeckgouw;
  9. 50 appartementen Maria Goretti;
  10. 32 appartementen Seinpaal.

2016-2018 geen nieuwe ontwikkelingen

De eerste 8 projecten (332 huurwoningen/zorgeenheden) zijn gerealiseerd of inmiddels, na grote vertraging door de collegewisseling, eindelijk in aanbouw genomen. Over de complexen Maria Goretti en Seinpaal (samen zo’n 82 huurwoningen) is echter al geruime tijd niets meer vernomen, terwijl de plannen al in 2015 gereed waren. Ook over nieuwe ontwikkelingen is helemaal niets bekend.

Onze senioren worden verwezen naar Hoorn

Door de seniorenraad zijn diverse locaties aangedragen die geschikt zouden zijn voor seniorenwoningen, maar er rest de seniorenraad niets anders dan de senioren van onze gemeente te verwijzen naar projecten in Hoorn. De wethouder geeft namelijk geen enkele blijk van actie om iets te doen aan het grote tekort aan geschikte woningen voor senioren (en andere doelgroepen). Nog geen enkele nieuwe locatie of laat staan bouwplan is door wethouder Koning (Loek Kras) in de Raad gebracht.

Senioren in de kou

Wethouder Koning laat de senioren hiermee in de kou staan. Senioren met een laag inkomen moeten vaak lang wachten op een geschikte sociale huurwoning. Senioren met een te hoog inkomen komen vaak niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Voor die doelgroep is er geen alternatief. Geen koopappartementen, geen middeldure huurappartementen, niets. Loek Kras was en is een groot tegenstander van de bouw van appartementen in het centrum van Volendam en op een geschikte locatie (Tase terrein) is onder zijn leiding Dirk van den Broek gerealiseerd. Ook daar zullen dus voorlopig géén seniorenappartementen (sociale huur in combinatie met middeldure huur en/of koop) kunnen worden gerealiseerd. Een gemiste kans. Senioren willen over het algemeen dicht bij het centrum wonen, dicht bij winkels, openbaar vervoer en gezelligheid. Het beleid van het huidige college laat echter nog slechts weinig opties open. Behalve het Europaplein (zonder draagvlak) heeft dit college nog niets gepresteerd en al helemaal niet ten aanzien van woningbouw.

Noodklok

Volendam|80 luidt daarom de noodklok. Het college dient zo spoedig mogelijk daadwerkelijke bouwplannen te ontwikkelen voor de diverse doelgroepen in onze gemeente, waaronder de senioren (en geen papieren tijgers zoals een zeer zwakke woonvisie).

ACTIE IS NU VEREIST… doe iets wethouder Koning, word wakker!

Fractie Volendam|80

Heeft u suggesties en/of opmerkingen mail ons: info@volendam.80.nl

Reactie plaatsen