Woningnood raakt in -no time- ook de gemeente Edam-Volendam
Woningnood raakt in -no time- ook de gemeente Edam-Volendam
12 januari 2020 
2 min. leestijd

Woningnood raakt in -no time- ook de gemeente Edam-Volendam

Woningnood raakt in -no time- ook de gemeente Edam-Volendam

Huizenprijzen in de gemeente Edam-Volendam zijn gemiddeld €55.000,- hoger dan landelijk (bron CBS). Dit gegeven is niet bepaald hoopgevend. Er is sprake van woningnood in Nederland (zie Telegraaf 10-01-20), een term die lange tijd niet hoorbaar is geweest, maar ondertussen helaas aan de orde van de dag is. Ook de gemeente Edam-Volendam moet zich ernstig zorgen maken. Waar de landelijke politiek achter de feiten is aangelopen, begint het water ons ook hier aan de lippen te staan. Als van het project Broeckgouw is afgerond is er geen woningbouwplan dat klaar ligt en dat is weer een gemiste kans! Na 2021 is het dus over en uit en is er vooralsnog geen plan waar onze toekomstige jeugd zich kan vestigen.

Te weinig planvorming
Mede oorzaak van de stijgende huizenprijzen is het steeds verder afnemende aanbod van bestaande woningen, het onverwachte, zogeheten verplichte gasloos bouwen, de toenemende prijzen van de bouwmaterialen, maar ook tactisch onderhandelen als gemeente zijnde voor de kopers met de gegunde aannemer is een must! Gelet op de hoge huizenprijzen in de Broeckgouw is dit niet tot op de bodem door-onderhandeld. Afijn, je kunt niet altijd alles op voor zijn, maar regeren is vooruitzien. Op bestaande inbreilocaties krijgt de Raad slechts druppelsgewijs plannen voorgeschoteld zoals die van de Landal ‘vakantiewoningen’ op het Slobbeland (draagt niet bij aan het oplossen van woningtekort) en daarnaast met name broodnodige sociale huur planvorming op locatie in Oosthuizen, het Korsnass-terrein/Baandervesting in Edam en de voormalige basisschool de Blokwhere.

Funda
Het project de Lange Weeren kan nog wel even duren, omdat eerst de 3de ontsluitingsweg moet worden aangelegd als voorwaarde om hier te mogen bouwen. Afronding hiervan is gepland 2022 (zonder procedures)! De huidige stand van zaken op Funda laat ons weten dat: -104 woningen te koop in de kern Volendam

  • 20 woningen onder voorbehoud verkocht
  • 8 woningen te koop onder de €250.00
  • 43 woningen vanaf €250.000 – €350.000
  • 25 woningen vanaf €350.000 tot €500.000
  • 26 woningen vanaf €500.000 en hoger

Vanzelfsprekend geldt dat de woningen boven € 350.000,- niet door iedereen kunnen worden betaald en jongeren langer bij de ouders moeten blijven wonen of ouders moeten al financieel bijspringen om de kinderen een huis te kunnen laten kopen. Los daarvan zijn er meer gedupeerde doelgroepen, zoals onze senioren die graag willen doorstromen omdat hun woning te groot is geworden. Hier is nauwelijks tot geen mogelijkheid voor, dus blijven senioren noodgedwongen ‘zitten waar ze zitten’ en komen er geen bestaande huizen op de markt vrij ten gunste van de bijvoorbeeld jonge starters. Kortom, in Edam-Volendam is het eigenlijk al 5 over 12. Snel ingrijpen in deze lokale crisis dient onderhand prioriteit te krijgen, want een korte termijn agenda zoals men in deze gemeente momenteel hanteert, is niemand bij gebaat!

Lange wachtlijsten
Bij de stichting ‘Woningbeheer De Vooruitgang’ staan ruim 1000 woningzoekenden voor een huurwoning op de wachtlijst. Op de gemeentelijke wachtlijst staan ook nog 2000 mensen die zoek zijn naar een koopwoning. De gemeentelijke wachtlijst wordt van verwacht dat deze zelfs verdwijnt na afronding van de Broeckgouw! En dan hebben we het nog niet over de instroom van buiten af én de wachtlijst van de Wooncompagnie. Naast de bestaande, lopende plannen van de Broeckgouw heeft het huidige college (Lijst Kras, CDA, Zeevangs Belang en VVD) vrijwel niets zelf gerealiseerd. Slechts enkele druppels op de gloeiende plaat als doekje voor het bloeden. Het ontbreekt nog altijd aan een visie voor de lange termijn.

Tase en Dirk van den Broek
Waar inmiddels is gestart met de wederopbouw van supermarkt Dirk van den Broek op de oude locatie in de Hyacintenstraat te Volendam, heeft het huidige college nog niets uit de kast getrokken voor wat betreft de planvorming van het voormalig Tase terrein. Wat te denken van mooie senioren koopappartementen op deze locatie?! Zéér gewenst en qua ligging kan het niet beter op steenworp afstand van de dijk en oude kom. Een grote groep senioren staan al lange tijd te trappelen om door te stromen naar koopappartementen. Dit raadsvoorstel had al lang klaar en besloten kunnen zijn wat Volendam80 betreft.

Heeft u nog vragen of suggesties? Mail het ons: info@volendam80.nl
Wij houden u op de hoogte!

Fractie Volendam|80

Reactie plaatsen